Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 075-6403325
  • info@direct-office.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Sieraden zijn maar beperkt meeverzekerd in de inboedelverzekering

De inboedelverzekering biedt ook dekking tegen diefstal van sieraden, maar er zijn beperkingen.

In de inboedelverzekering zijn sieraden meeverzekerd, maar de dekking is beperkt. In de polisvoorwaarden staat het maximum waar je voor verzekerd bent. Is dat voldoende?

Een inboedelverzekering biedt dekking tegen bepaalde risico’s aan je bezittingen in huis. Verzekeraars proberen de dekking zo goed mogelijk af te stemmen op de wensen van verzekerden. In een ver verleden boden deze verzekeringen uitsluitend dekking tegen het risico van brand. Tegenwoordig is de extra uitgebreide inboedelverzekering de meest gebruikelijke vorm. Naast brand biedt deze verzekering onder andere ook dekking tegen storm, inbraak en bepaalde gevallen van waterschade. Verzekeraars hebben voor kostbaarheden een maximaal uitkeringsbedrag in de voorwaarden opgenomen.

Maximale uitkering voor sieraden?

Het is belangrijk om het verzekerde bedrag in de inboedelverzekering zo goed mogelijk af te stemmen op de waarde van de inboedel, maar dat wil nog niet zeggen dat sieraden ook goed verzekerd zijn. Jouw inboedel is bijvoorbeeld voor 50.000 euro verzekerd. In de polis zal ook nog een maximum bedrag aan uitkering opgenomen zijn voor kostbaarheden, waaronder sieraden. De hoogte van dit bedrag verschilt per verzekeraar. De ene verzekeraar geeft aan maximaal 6.000 euro aan sieraden mee te verzekeren, een andere verzekeraar biedt standaard dekking tot 15.000 euro. Is het maximale bedrag voldoende of moet je je extra verzekeren?

Klopt de schatting van de waarde van de sieraden nog?

De waarde van goud is in de afgelopen tien jaren sterk gestegen. Ook zilver is sterk in waarde gestegen. Hiermee moet rekening worden gehouden. In het verleden heb je de waarde mogelijk laten taxeren of inschatten. Het kan verstandig zijn om de waarde opnieuw te laten bepalen.

Wat zijn de gevolgen van een te laag verzekerd bedrag?

Voor sieraden kun je op twee manieren onderverzekerd zijn. Het totaal verzekerde bedrag van de inboedel kan te laag zijn. In dat geval ben je onderverzekerd en krijg je bij een schade niet het volledige  schadebedrag uitgekeerd. Je bent ook onderverzekerd indien de waarde van je sieraden hoger ligt dan de maximale vergoeding in de verzekering. Stel, in de inboedelverzekering is opgenomen dat sieraden voor maximaal 6.000 euro zijn meeverzekerd. Bij een inbraak wordt voor 10.000 euro aan sieraden meegenomen. De verzekeraar zal dan niet meer dan 6.000 euro uitkeren.

Aanvullende kostbaarhedenverzekering afsluiten

Deze verzekering kan aanvullend worden afgesloten, maar je kunt er ook voor kiezen om voor de totale waarde aan sieraden een speciale verzekering af te sluiten. De kostbaarhedenverzekering biedt namelijk een uitgebreidere dekking in vergelijking met de inboedelverzekering. De kostbaarhedenverzekering biedt bijvoorbeeld ook dekking tegen verlies. Schade door verlies is niet te claimen op de reguliere inboedelverzekering.

Door de waarde van bepaalde kostbare bezittingen te (laten) schatten, kun je voorkomen dat er bij schade een probleem ontstaat. Samen met je adviseur kun je de verzekeringen zo goed mogelijk afstemmen op je persoonlijke situatie.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 15-07-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.