Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 075-6403325
  • info@direct-office.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Rookmelders verplicht sinds 1 juli 2022

Sinds 1 juli is het verplicht om in iedere woning een rookmelder te plaatsen. Voldoe jij al aan deze wet?

Verplicht volgens de wet

Sinds 1 juli 2022 is het verplicht om per verdieping in iedere woning in Nederland een rookmelder op te hangen. Het plaatsen van rookmelders is sinds 2003 al verplicht in nieuwbouwwoningen. Dit terwijl brand of rook geen onderscheid maakt tussen nieuwbouw of bestaande bouw. Daarom geldt vanaf 1 juli de regel dat ook bestaande woningen voorzien moeten zijn van rookmelders. 

Plaatsing rookmelders

Om bewoners te beschermen tegen brand en rook is het ophangen van rookmelders noodzakelijk. Volgens de rookmelder wetgeving is het dus verplicht om op iedere verdieping een rookmelder te plaatsen. Daarnaast moet je ook in iedere ruimte die een vluchtroute vormt een melder plaatsen. Voor het beste effect plaats je de melder aan het plafond, op een halve meter afstand van een muur. Vermijd daarbij plaatsing dicht bij de keuken en vochtige plekken in de badkamer. 

Woon je in een huurwoning, dan is de verhuurder wettelijk verplicht om rookmelders te plaatsen en vervangen. De kosten hiervoor liggen in dit geval dus bij de verhuurder. 

Gevolgen voor de verzekering

Als je brandschade claimt bij je inboedel- of opstalverzekering en het blijkt dat je geen rookmelder hebt geïnstalleerd, kan dat gevolgen hebben voor de dekking. Dit moet dan wel in de polisvoorwaarden staan. Als deze bepaling er nog niet in staat kan het zijn dat jouw verzekeringsmaatschappij de voorwaarden in de toekomst op dit punt aanpast. Tegen een relatief laag bedrag kun je veel schade en leed voorkomen door het plaatsen van rookmelders. 

Specificaties 

Volgens de wet hoeven de rookmelders niet aan speciale specificaties te voldoen. De melders moeten wel voldoen aan de NEN-14604 en een CE keurmerk hebben. Pas dus op met goedkope rookmelders en ga direct voor een kwalitatief goede melder. Goedkoop is in dit geval vaak duurkoop.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 20-07-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.