Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 075-6403325
  • info@direct-office.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Moet je als particulier wel kiezen voor private lease?

Kiezen voor private lease kan een aanrader zijn, maar kan het ook echt uit? Hoe maak je het rekensommetje?

Leasen is niet meer alleen voor zakelijke rijders. Met private lease wordt het leasen ook voor de particulier haalbaar. Waarom kiezen voor private lease? 

Eind 2021 hadden al meer dan 231.000 Nederlanders een auto met een private lease contract. Eind 2016 ging het nog maar om 64.000 auto’s. Ook dit jaar is er naar verwachting weer sprake van een sterkere groei. Het voordeel van private lease is het ontzorgen tegen een vast bedrag per maand. Je weet wat een auto jou kost en je hebt geen last meer van de hoge afschrijving en onderhoudskosten. 

Welke kosten betaal je niet zelf meer met private lease?

De grootste besparing is het niet meer hoeven neertellen van de koopsom van de auto. Je hoeft niet in één keer tienduizenden euro’s neer te tellen bij de aankoop. Voor onderhoud en de apk-keuring maak je ook geen kosten meer. Het leasebedrijf zorgt ook voor het betalen van de motorrijtuigenbelasting en de verzekeringspremie. 

Maar vergis je niet in de kosten

Bij private lease incasseert het leasebedrijf een vast bedrag per maand. Een leasecontract duurt vaak tussen de 36 en 60 maanden. Bij een looptijd van 60 maanden en een maandbedrag van 350 euro hebben we het verspreid over vijf jaren wel over een bedrag van 21.000 euro. In maandelijkse termijnen lijkt het goedkoop, maar over meerdere jaren gerekend betaal je er toch een hoog bedrag voor.

Kopen of leasen – Wat is de beste keuze?

De slimste keuze is afhankelijk van onzekere factoren. Je kunt een rekensommetje maken, maar er zijn meerdere variabelen die je alleen maar in kunt schatten. Je weet namelijk niet hoe hoog de onderhoudskosten zullen zijn van een eigen auto in de komende jaren. Ook weet je niet precies wat de auto weer op gaat leveren bij verkoop in de toekomst. De verkoopopbrengst in de toekomst is door de opkomst van elektrische auto’s nog onzekerder geworden. Wat is een auto op benzine over vijf jaren nog waard? Bijvoorbeeld een tien jaar oude dieselauto gaat steeds minder opleveren doordat dieselauto’s niet meer populair zijn.

Denk ook na over de gevolgen

Bij het kopen van een nieuwe auto ben je in één keer een groot bedrag kwijt. Bij private lease leg je een last van honderden euro’s per maand vast. Onder een dergelijk contract kun je niet zomaar weer uit. Je legt dus lasten voor een periode van mogelijk wel 60 maanden vast. Door het leasen zal het moeilijker worden om een hypotheek te krijgen. Sinds 1 april 2022 zijn hypotheekaanbieders verplicht om rekening te houden met de werkelijke, volledige maandlasten van je private leasecontract.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 17-08-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.