Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 075-6403325
  • info@direct-office.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Betaal jij teveel hypotheekrente?

Betaal je nog steeds een hoge hypotheekrente over jouw hypotheekschuld? Dan is oversluiten misschien interessant.

Betaal je nog steeds een hoge hypotheekrente over jouw hypotheekschuld? Je kunt blijven wachten tot de einddatum van de rentevaste periode, maar ook nu zijn er al mogelijkheden om jouw lasten omlaag te krijgen. Wij voeren graag de hypotheekcheck voor jou uit.

Huizenkopers kunnen profiteren van een zeer lage hypotheekrente. Huizenbezitters die jaren geleden de hypotheek afgesloten hebben, zitten naar verhouding vast aan een hoge hypotheekrente. Een rentetarief van bijvoorbeeld vijf procent voor een rentevast periode van tien jaar is historisch gezien niet hoog, maar nu betaal je er iets meer dan drie procent voor. Je kunt met de hoge hypotheekrente akkoord blijven gaan, maar je kunt ook in actie komen. Oversluiten is bijvoorbeeld een optie.

Kun je een rentevaste periode zomaar openbreken?

Nee, normaal gesproken niet. Een rentevaste periode is een overeenkomst met de bank over de hoogte van de hypotheekrente. Jullie hebben een vaste rente afgesproken voor een bepaalde periode. Bij een stijging van de hypotheekrente kon de bank immers ook niet de hogere rente aan jou doorberekenen. In de meeste gevallen zal de bank een boeterente bij jou in rekening brengen bij het openbreken van de rentevaste periode maar dat wil nog niet zeggen dat het oversluiten niet uit kan.

Profiteer toch van de lage rente

Als huiseigenaar hoef je niet vast te blijven zitten in een te dure hypotheek. Je kunt op verschillende manieren de maandlasten drukken. Naast oversluiten kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor rentemiddeling. Hierbij wordt de huidige rentevaste periode gecombineerd met een nieuwe rentevaste periode tegen een veel lagere rente. Hierdoor profiteer je van de veel lagere rente en maak je geen kosten voor het oversluiten.

Ben je niet tevreden met de gekozen hypotheekvorm?

Tot het jaar 2013 kozen huizenkopers massaal voor hypotheekvormen waarbij de aflossing van de hypotheek naar de toekomst werd doorgeschoven. Op deze manier werden de maandlasten zo laag mogelijk gehouden. De populairste hypotheekvorm was de aflossingsvrije hypotheek. Achteraf gezien is niet iedereen blij met de aflossingsvrije hypotheek. De schuld in deze hypotheek blijft namelijk altijd bestaan, ook na de pensioendatum. Door het oversluiten kun je af van de hypotheekvormen die niet aan de verwachtingen voldoen. 

Wat zijn de kosten van het aanpassen van de hypotheek?

Bij het oversluiten van de hypotheek maak je kosten. Het huis moet getaxeerd worden, de tussenkomst van een notaris kom je niet onderuit en je maakt advies- en bemiddelingskosten. Toch kan het oversluiten in veel gevallen uit door de veel lagere hypotheekrente. Graag zoeken we het voor jou uit. Eigenlijk is het een eenvoudig rekensommetje. Krijg je door het oversluiten lagere maandlasten? Dan sluit je over. Anders kies je voor een andere optie. Wij helpen jou bij deze keuze.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 02-09-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.