Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 075-6403325
  • info@direct-office.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Let op je schadevrije jaren bij private lease

Een auto rijden via private lease kan ten koste gaan van jouw schadevrije jaren. Hoe zit dit?

Private lease kan een gevaar zijn voor jouw schadevrije jaren. Wat gaat er gebeuren met jouw schadevrije jaren na de leaseperiode?

Schadevrije jaren maken de autoverzekering beter betaalbaar. Het niet hebben of het verliezen van schadevrije jaren heeft financiële gevolgen. Het maakt namelijk nogal uit of je recht hebt op bijvoorbeeld 75 procent korting, geen korting of een kleine korting. Maar het behouden van schadevrije jaren kan lastig zijn als je kiest voor private lease in plaats van een eigen auto. Bij private lease wordt er rekening gehouden met het aantal jaren, maar ze worden vaak niet in gebruik genomen. Wat het verschil is leggen we uit.

Niet aan een autoverzekering gekoppelde jaren vervallen op termijn

Voor het afsluiten van een contract voor private lease vraagt het leasebedrijf vaak om het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Het leasebedrijf verzekert vervolgens de auto, maar de schadevrije jaren worden vaak niet gekoppeld aan het contract of de verzekering. Na het sluiten van het contract heb je de schadevrije jaren dus niet meer in gebruik. Dat lijkt niet zo’n issue, maar dat is het wel. Niet aan een autoverzekering gekoppelde schadevrije jaren zijn namelijk maar beperkt geldig. In het verleden was deze periode maar één jaar, maar daar zijn verzekeraars tegenwoordig soepeler in. Maar na twee of drie jaren ben je de opgebouwde jaren wel kwijt. Een private lease contract loopt vaak vier of vijf jaar, dus de schadevrije jaren worden bedreigd.

Wat zijn de gevolgen?

Stel, je hebt vijftien schadevrije jaren opgebouwd. Dit jaar sluit je een private lease contract af voor een periode van vier jaren. Na de leaseperiode kies je ervoor om toch maar weer zelf een auto te kopen. De kosten van private lease waren achteraf gezien toch best wel hoog. Bij het afsluiten van een nieuwe autoverzekering denk je gebruik te kunnen maken van de vijftien jaren plus vier jaren, want tijdens de leaseperiode heb je ook geen schades veroorzaakt. De verzekeraar kijkt in Roy-data -hierin zijn opgebouwde schadevrije jaren geregistreerd- en wat blijkt? Je hebt geen recht meer op schadevrije jaren. De eerder opgebouwde vijftien jaren zijn vervallen en de jaren tijden het leasen staan niet geregistreerd. Het verzekeren van een auto wordt kostbaar.

Het leasebedrijf kan jou een leaseverklaring geven

Voor de jaren dat je schadevrij in de leaseauto hebt gereden kun je een leaseverklaring aanvragen bij het leasebedrijf. Deze kunnen ze afgeven nadat de leaseperiode afgelopen is. Met deze verklaring kun je aantonen dat je schadevrij gereden hebt. Niet alle verzekeraars accepteren een dergelijke verklaring, maar er zijn mogelijkheden.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 19-01-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.