Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 075-6403325
  • info@direct-office.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Milieuschadeverzekering: wat is dat precies?

Bedrijven met een milieuschadeverzekering krijgen geld uitgekeerd als het bedrijf aansprakelijk is voor milieuschade.

Bedrijven kunnen aansprakelijk gesteld worden voor milieuschade die ze aanrichten. Voor sommige bedrijven is de milieuschadeverzekering een onmisbare dekking. Wat houdt de verzekering in?

De veroorzaker van een schade vergoedt de kosten. En vergis je niet in de omvang van de mogelijke kosten. Bijvoorbeeld een garagebedrijf kan een omvangrijke schade aanrichten door jarenlang diesel te lekken in de ondergrond. Als de grond rondom het bedrijf gesaneerd moet worden kan het gaan om een flinke kostenpost. En wat dacht je van de kosten na een brand? De schade aan het pand zelf en de inventaris kun je claimen op de gebouwenverzekering en de inventarisverzekering, maar hoe zit het met de verontreiniging van de omgeving door de brand?

Welke dekking biedt de milieuschadeverzekering?

Door de omschrijving van deze verzekeringsvorm denk je gelijk aan schade aangericht aan het milieu. Dat is inderdaad de hoofddekking van de verzekering. Ook de onderzoekskosten vergoedt de verzekeraar. Als het niet duidelijk is of een bedrijf wel echt aansprakelijk is voor de kosten, vergoedt de verzekeraar tevens de juridische kosten. Ook als je zelf schade ondervindt, kun je bij de verzekeraar aankloppen. Naast de schade aan de omgeving gaat mogelijk ook jouw voorraad verloren door de verontreiniging.

Wat is expliciet niet meeverzekerd?

De milieuschadeverzekering kent de uitsluitingen die vrijwel voor alle verzekeringen worden gehanteerd. Schade door bijvoorbeeld een overstroming en een aardbeving is niet meeverzekerd. Ook bestaande verontreiniging is uitgesloten. Je kunt geen milieuschadeverzekering meer afsluiten voor een verontreiniging die al heeft plaatsgevonden. Schade ontstaan bij activiteiten die in strijd zijn met de milieuvergunning is uitgesloten. Ook voor verontreiniging veroorzaakt door bijvoorbeeld een aanrijding door een motorrijtuig hoef je niet aan te kloppen bij de milieuschadeverzekering.

Voor welke bedrijven is de milieuschadeverzekering noodzakelijk?

De meeste ondernemingen kunnen milieuschade veroorzaken, maar niet voor alle bedrijven is het verzekeren van het risico een noodzakelijke verzekering. Toch kunnen wij geen branches noemen waarvoor deze verzekering altijd onzinnig is. Bijvoorbeeld bij brand kan de onderneming aansprakelijk gesteld worden voor kosten doordat er asbest vrij is gekomen bij de brand. Het wel of niet afsluiten van bepaalde verzekeringen blijft altijd maatwerk. Toch kunnen we wel stellen dat deze verzekering vaak aan te raden is voor bedrijven in de industriële en de agrarische sector.

Dekt de aansprakelijkheidsverzekering deze schade niet?

Mogelijk wel, maar dat moet van geval tot geval beoordeeld worden. Laat in ieder geval een verzekeringsexpert de risico’s beoordelen. Geen enkel bedrijf is namelijk gelijk. Ook per verzekeraar verschillen de voorwaarden van de aansprakelijkheidsverzekeringen sterk.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 29-08-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.