Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 075-6403325
  • info@direct-office.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Wat zijn de borgvoorwaarden voor een hypotheek?

Als je de hypotheek niet volledig zelf kunt betalen, is borgstelling wellicht mogelijk. Wat zijn de opties?

Je wilt een huis kopen, maar je kunt niet genoeg geld lenen op jouw inkomen. Misschien kunnen jouw ouders borg staan.

De meeste starters gaan hun eerste huis kopen in de beginfase van hun carrière. Het kan zijn dat je met dat inkomen je hypotheek niet helemaal rond krijgt. Met borgstelling kan het kopen van een huis toch mogelijk zijn. Jouw ouders moeten wel bereid zijn om een risico te lopen om jou uit de brand te helpen.

Wat houdt borg staan in?

Op jouw inkomen lukt het niet om voldoende hypotheek te krijgen. In dat geval kunnen jouw ouders borg staan. Dan zijn de ouders hoofdelijk aansprakelijk voor de lening. Dat houdt in dat de geldverstrekker de borgstellers kan aanspreken als jij jouw financiële verplichtingen niet na komt. Ze zijn niet enkel aansprakelijk voor een deel van de hypotheek, maar voor de volledige hypotheekschuld. Maar ouders doen dat graag voor hun kinderen.

Wanneer is borgstelling de oplossing?

Niet alle geldverstrekkers werken met borgstelling. De geldverstrekkers die het wel doen hanteren ook nog voorwaarden. De voorwaarden kunnen verschillen per geldverstrekker, maar in z’n algemeenheid is er wel iets over te zeggen. Het overgrote deel van de benodigde hypotheeksom moet je zelf kunnen dragen. Je moet bijvoorbeeld op basis van jouw inkomen 70 procent van de benodigde hypotheeksom kunnen krijgen. Daarnaast moeten de vooruitzichten ook goed zijn. Door een stijgend inkomen moet je op termijn in staat zijn om zonder de borgstelling verder te kunnen. Ook worden er voorwaarden gesteld aan degenen die borg willen staan. Ze moeten wel draagkrachtig genoeg zijn om financieel bij te dragen aan de hypotheeklasten.

Worden de maandlasten niet te zwaar?

Als geldverstrekkers niet bereid zijn om de hypotheek te verstrekken, moet je dan niet gewoon wachten tot het wel lukt? Op zich is dat een logische gedachte, maar hier wordt voorbij gegaan aan hoe het in de praktijk zit op dit moment. Het alternatief voor kopen is namelijk huren. Door de relatief lage hypotheekrente is het nu erg goedkoop kopen. Hierdoor zijn huurhuizen vaak duurder in de maandlasten dan soortgelijke koophuizen. Met een hypotheek van 200.000 euro zit je ongeveer op een maandlast van 900 euro. Voor een vergelijkbaar huurhuis zit je waarschijnlijk honderden euro’s duurder. Als er geen recht bestaat op huurtoeslag is een koophuis veel goedkoper.

Wat zijn de alternatieven van borg staan?

Borg staan is nog maar één van de oplossingen. Ouders kunnen ook nog helpen met een schenking of met een familiehypotheek. Welke manier van helpen de beste oplossing is, moet door een hypotheekadviseur bepaald worden. Laat je hierin goed adviseren.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 02-02-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.