Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 075-6403325
  • info@direct-office.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een lening?

Bij het afsluiten van een lening kun je kiezen uit diverse opties en rentetarieven; laat je goed adviseren.

Voor het afsluiten van een lening gaat je eerste gedachte waarschijnlijk uit naar een geldverstrekker waar ook jouw betaalrekening loopt, maar er zijn meer opties.

Er zijn verschillende doelen waar je een lening voor kunt afsluiten. Een lening voor een auto is niet te vergelijken met een lening voor het verbouwen van jouw huis. Het afsluiten van een lening is maatwerk.

Waar let je op bij het afsluiten van een lening?

Let vooral op de verschillen in de rentes. Er kunnen grote verschillen zitten tussen de aanbieders. Het is zonde om te veel te betalen, laat je dus goed adviseren. De leenvorm moet goed passen bij het bestedingsdoel. Bijvoorbeeld, een doorlopend krediet past niet bij het financieren van een auto. Een doorlopend krediet los je niet binnen een bepaalde periode af. Je betaalt de maandlasten en je kunt gedurende de looptijd weer extra geld opnemen binnen het krediet. Een persoonlijke lening los je wel binnen een bepaalde periode af. Uiteraard moet je wel in staat zijn om de rente en de aflossing maandelijks te betalen. Als dat niet lukt, vergroot je het probleem met het afsluiten van een lening.

Een hypotheek of een persoonlijke lening?

Heb je geld nodig voor het verbouwen van de eigen woning? Het afsluiten van een tweede hypotheek lijkt de meest logische keuze. Kiezen voor een persoonlijke lening in plaats van een hypotheek biedt voordelen. Het nadeel van een hypotheek zijn de hoge kosten. Je moet namelijk advies inwinnen, het huis moet getaxeerd worden en de notaris stuurt ook nog een factuur. Hierdoor kan het voor een relatief kleine verbouwingen niet uit om een tweede hypotheek af te sluiten. Een persoonlijke lening is een goed alternatief. Ook in dat geval kun je namelijk profiteren van het fiscale voordeel. De rentelasten mag je vaak, onder bepaalde voorwaarden, aftrekken van het inkomen.

De voorwaarden kunnen van doorslaggevend belang zijn

Ga niet blind voor de laagste rente. Kijk ook naar de voorwaarden. Wat gebeurt er bijvoorbeeld na een overlijden? Wordt de lening het probleem van de nabestaanden of komt de schuld te vervallen? Let niet alleen op de maandlasten, maar ook op de looptijd van de lening.

Meerdere leningen? Voeg ze samen

Heb je meerdere kleine leningen? Door ze samen te voegen heb je nog maar met één partij te maken om de schulden weer af te lossen. Wacht hier niet mee tot er betalingsachterstanden zijn ontstaan. Deze kunnen namelijk geregistreerd worden bij het BKR. Met een negatieve registratie bij het BKR kun je het afsluiten van een lening waarin je alle schulden bundelt wel vergeten.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 21-02-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.