Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 075-6403325
  • info@direct-office.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Onderneming - Hoe voorkom je een brand?

Neem snel eenvoudige maatregelen om brand te voorkomen in je bedrijf door deze tips te lezen.

Bij brandbestrijding wordt er vaak gedacht aan sprinklersystemen en brandblussers. Wij geven jou een paar eenvoudige tips om de kans op een brand te verkleinen.

Je kunt jouw bedrijfspand, inventaris en goederen verzekeren tegen brand. Toch moet je er niet aan denken dat het je overkomt. Een forse brand kan jouw onderneming zware financiële klappen geven. Het pand en de bezittingen worden wel vergoed, maar hoe zit het met jouw omzet? Met een bedrijfsschadeverzekering kun je dit risico ook afdekken. Toch is het beste nog steeds het voorkomen van een brand.

Keuringen van bepaalde installaties kunnen verplicht zijn. Hetzelfde geldt voor het vastleggen van een vluchtroute. Maar er zijn ook een aantal laagdrempelige manieren om de kans op een brand te verkleinen. Lees onze tips en voorkom een brand of beperk de schade.

De personeelskeuken is een onderschat gevaar

Bedrijven die brandgevaarlijke werkzaamheden uitvoeren, hebben hier beveiligingsvoorzieningen voor getroffen. Maar er zijn meer gevaren die dreigen. Een personeelskeuken waar ook gekookt kan worden brengt risico’s met zich mee. Tref hiervoor ook voorzieningen. Een veiligheidsinstructie opstellen kan al het verschil maken. Het personeelslid dat het pand gaat afsluiten loopt ook nog door de keuken om te controleren af alles veilig achter kan worden gelaten voor de nacht. Zet er ook een brandblusser neer voor de zekerheid.

Zorg voor voldoende blusmiddelen

Vanuit de brandverzekering wordt de verplichting opgelegd om brandblussers te plaatsen. De verzekeraar geeft het minimale aantal op, maar dat wil niet zeggen dat je niet meer brandblussers moet plaatsen. De brandverzekeraar legt vaak verplichtingen op zonder dat de verzekeraar, of een expert in opdracht van de verzekeraar, de werkelijke situatie heeft bekeken. Plaats liever één of twee brandblussers extra als je van mening bent dat niet alle brandgevaarlijke plekken nu voorzien zijn van een brandblusser.

Elektriciteit kan gevaarlijke situaties creëren

Een kantoorpand met tientallen computers lijkt niet brandgevaarlijk. Dat klopt ook, maar door op een onveilige manier met stroom om te gaan kan het toch brandgevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld door meerdere kortere stroomkabels aan elkaar aan te sluiten. Op deze manier heb je een grotere kans op kortsluiting. Rol een kabelhaspel volledig af. Door warmteontwikkeling kan de haspel in de brand vliegen. Bij een afgerolde kabel kan de warmte eenvoudiger weg.

Voorkom brand van buitenaf

Buiten spullen opslaan tegen het bedrijfspand aan kan gevaarlijk zijn. Door brandstichting kan ook het pand in de brand vliegen. Dit kan ook gebeuren met bossen en struiken die dicht bij het pand staan. Snoei dus goed rondom.

Zorg voor een goede inbraakpreventie

Bij inbraak ligt ook brandgevaar op de loer. Bij diefstal kunnen de sporen namelijk verwijderd worden door het pand in de brand te steken. Twee vliegen in één klap dus, een kleinere kans op inbraak en op brand. Zorgen voor een goede verlichting in de nachtelijke uurtjes kan jouw bedrijf onaantrekkelijk maken voor inbrekers.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 27-02-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.