Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 075-6403325
  • info@direct-office.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Starters - 5 tips voor je eerste hypotheek

Er komt als starter veel kijken bij het kopen van je eerste huis. Bijvoorbeeld je eerste hypotheek.

Alle maandlasten berekenen

Naast het bedrag dat je iedere maand kwijt bent aan je hypotheek, komen er meer kosten kijken bij het kopen een woning. Je zit maandelijks vast aan een bedrag voor je inboedel- en opstalverzekering. Ook zitten er onderhoudskosten aan je huis. Alle kosten tezamen worden de totale woonlasten genoemd. Zet al deze kosten goed op een rij voordat je de woning koopt.

Studieschuld aflossen

Met een studieschuld lenen is mogelijk, maar wel lastiger. Doordat starters soms nog een studieschuld hebben is het bedrag wat geleend kan worden lager. Je kunt hier zelf iets aan doen. Wanneer je maandelijks aflost rekenen hypotheekaanbieders met de oorspronkelijke schuld en zal de maandelijkse draagkracht minder hoog zijn. Los je eenmalig een bedrag af, dan zal de overgebleven schuld omlaag gaan. Aanbieders zullen daardoor rekening houden met een lagere maandelijks af te lossen studieschuld. Hierdoor kan je maximale hypotheekbedrag flink stijgen. Los dus eenmalig een bedrag af om meer geld te kunnen lenen. 

Eigen geld

Met een hypotheek leen je maximaal 100% van de waarde van de woning. Dit betekent dat je alleen aan een hypotheek niet genoeg hebt om een huis te kopen. Er komen bijvoorbeeld eenmalige kosten kijken bij het kopen van een huis. Als er meer potentiële kopers zijn, moet je waarschijnlijk meer betalen dan de woning waard is. Je zult dan eigen geld moeten inleggen om die kosten te dekken. Houd je wel aan je budget, want door over te bieden kan het zijn dat je eigen geld opgaat aan de woning zelf en dat je te weinig overhoudt voor de bijkomende kosten en inrichting.

Verbouwen? Kies een bouwdepot

Als je extra geld nodig hebt voor de verbouwing kun je kiezen voor een bouwdepot. Een bouwdepot is een extra lening voor het verbeteren of verbouwen van je woning. Het bedrag staat maximaal twee jaar op een aparte rekening, die je na de verbouwing kunt opheffen. 

Een schenking als extra

Als je niet genoeg eigen geld hebt naast je hypotheek wordt het lastiger om een huis te vinden. In dat geval is een schenking van bijvoorbeeld je ouders een goede oplossing. Tot een bedrag van maximaal € 31.813 (in 2024) betaal je geen schenkbelasting. Deze eenmalige schenking is vrij te besteden en kan ook gebruikt worden voor het kopen of verbouwen van een woning. En je moet tussen de 18 en 40 jaar zijn.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 15-03-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.