Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 075-6403325
  • info@direct-office.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Zijn de uitvaartkosten goed verzekerd?

De uitvaartverzekering keert uit na overlijden van de verzekerde. Blijf aandacht houden voor deze verzekering om een te laag verzekerd bedrag te voorkomen.

Een verzekering waar veel consumenten te weinig aandacht aan besteden is de uitvaartverzekering. Met de huidige hoge uitvaartkosten en de hoge grafkosten is het zeker aan te raden om een goede uitvaartverzekering af te sluiten. Nabestaanden hebben het emotioneel al zwaar genoeg, er moeten geen zorgen bijkomen over de kosten van de uitvaart. Let vooral ook op de hoogte van de grafkosten.

Dit zijn de kosten voor het ‘huren’ van het graf voor 20 of 30 jaar.​

 

Onterecht wordt vaak gedacht dat een uitvaartverzekering die tijdens de jeugdjaren is afgesloten nog steeds afdoende is om alle uitvaartkosten te betalen. Alles wordt duurder, dus ook de kosten van een uitvaart. Deze verzekeringen moeten geüpdate en gecorrigeerd worden aan de hand van de inflatie. Alleen al de grafkosten kunnen sterk oplopen. Dit zijn de kosten voor het ‘huren’ van het graf voor 20 of 30 jaar.

Hoeveel betaal je aan grafkosten?

De grafkosten zijn de laatste jaren fors duurder geworden. Dat komt doordat gemeenten de tarieven steeds verder verhogen. Gemeenten proberen begraafplaatsen kostendekkend te maken. Hierdoor kan een sterke stijging van de kosten noodzakelijk zijn. De gemiddelde kosten liggen ongeveer op 170 tot 180 euro per jaar. Standaard wordt vaak een periode gehanteerd van 20 jaar. Daarna kunnen de nabestaanden de periode verlengen.

Er wordt vaker gekozen voor het cremeren

Mede door de hoge kosten van het begraven en de hoge grafkosten wordt er tegenwoordig vaker gekozen voor het cremeren dan voor het begraven. Het kiezen tussen het begraven en het cremeren is een overweging waarbij de hoogte van de kosten vaak niet doorslaggevend is. Mensen die waarde hechten aan begraven kunnen hier gewoon aan vast blijven houden, maar zorg er wel voor dat de uitvaartverzekering goed geregeld is. De nabestaanden moeten niet met hoge kosten blijven zitten.

Waardoor zijn de grafkosten zo hoog?

De stijgende kosten die gemeenten in rekening brengen, kunnen deels verklaard worden door stijgende grondprijzen. Ook de stagnerende vraag naar plekken om te begraven speelt hierin mee. Op de begraafplaats blijven plekken leeg, maar de onderhoudskosten blijven wel hoog. Als steeds meer mensen kiezen voor het cremeren, zal het begraven in de toekomst nog duurder worden.

Ga in gesprek met je verzekeringsadviseur

Samen met je verzekeringsadviseur kun je bepalen hoe goed je nu verzekerd bent. Zit je bij een uitvaartvereniging? Ga ook in dat geval in gesprek met je adviseur. Vaak worden niet de volledige kosten gedragen door de uitvaartvereniging.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 29-01-2021. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.