Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 075-6403325
  • info@direct-office.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Scheiden? – Wie krijgt de schadevrije jaren?

Hoe verdeel je de schadevrije jaren bij een scheiding? Je kunt ze overdragen op je ex.

Na een scheiding zullen de schadevrije jaren niet de eerste zorg zijn, maar het is wel belangrijk voor de autoverzekering. Wie krijgt de opgebouwde jaren?

Schadevrije jaren zitten gekoppeld aan de autoverzekering en aan een persoon. Schadevrije jaren zorgen voor een hoge korting op de premie. Na één jaar schadevrij rijden bouw je één jaar op. Door het claimen van schades kun je de opgebouwde schadevrije jaren weer verliezen. Ook door te scheiden kun je ze verliezen. Kun je de opgebouwde jaren verdelen?

Moeten de schadevrije jaren verdeeld worden bij een echtscheiding?

Nee, vanuit de ogen van de verzekeraar gezien niet. De autoverzekering moet eventueel wel gewijzigd worden, zoals een ander adres, tenaamstelling van de auto en de regelmatige bestuurder. De schadevrije jaren blijven in de polis, tot de verzekeringsnemer aangeeft dat de schadevrije jaren onderling verdeeld mogen worden. Na een echtscheiding krijgen partners bijvoorbeeld elk vijf jaren als er in totaal tien zijn opgebouwd. Dit kan ook een andere verdeling zijn. De verzekeringnemer bepaalt in dit geval de verdeelsleutel.

Hoe ken je de schadevrije jaren toe?

De opgebouwde schadevrije jaren staan op naam van een van beide partners. Het feit dat jullie allebei in de auto rijden speelt voor de toekenning geen rol. Als partner X de auto en de verzekering op naam heeft, bouwt hij of zij ook de schadevrije jaren op. Willen jullie na de scheiding de schadevrije jaren verdelen? Dat kan door het indienen van een verzoek bij de autoverzekeraar. Daarvoor moet je in ieder geval op hetzelfde adres geregistreerd staan en een rijbewijs hebben. 

Wat zijn de gevolgen van het overdragen van de schadevrije jaren?

Bij een scheiding worden de auto en de autoverzekering op naam gezet van de partner die de auto houdt. Bij verkoop van de auto krijgt de verzekeringsnemer (diegene op wiens naam de polis staat) de schadevrije jaren. De gevolgen voor de andere partner moeten jullie niet onderschatten. Voor de premie maakt het een groot verschil of je nul of bijvoorbeeld vijf jaren opgebouwd hebt. Let hier op bij het verdelen van de gezamenlijke bezittingen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 16-09-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.