Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 075-6403325
  • info@direct-office.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Zelf een hypotheek afsluiten - Is dat verstandig?

Je kunt zelf een hypotheek afsluiten, maar verstandig is het niet. Waarom eigenlijk niet?

Je kunt zonder advies een hypotheek afsluiten. Dit geeft jou een besparing op de kosten bij het afsluiten. Maar hoe zit het op langere termijn?

Een hypotheek uitzoeken lijkt eenvoudig. Online kun je zien welke geldverstrekkers de laagste hypotheekrentes in rekening brengen. Er zijn een aantal partijen die je laagdrempelig de mogelijkheid bieden om online een hypotheek te kiezen en af te sluiten. Ook bij sommige geldverstrekkers kun je zelf aan het knutselen gaan. Wij leggen graag uit waarom je niet zonder een goed onderbouwd advies van een expert kunt. Een hypotheek is namelijk meer dan een lening.

Past een hypotheek binnen jouw budget?

Geldverstrekkers zijn op basis van jouw inkomen en bepaalde andere kenmerken wel of niet bereid om een bepaald bedrag aan hypotheek aan jou te verstrekken. Dit is de zogenaamde maximale hypotheek op basis van het inkomen. Maar het is natuurlijk ook nog de vraag of de hypotheeklasten binnen jouw budget passen. Hierbij moet er rekening worden gehouden met de aftrekbaarheid van de hypotheekrente, maar ook met een bijtelling die je weer bij jouw inkomen op moet tellen. Ook andere kosten die uit het woningbezit voortvloeien moeten hierbij mee worden genomen. Het gaat bijvoorbeeld om de gekoppelde verzekeringen, belastingen en natuurlijk een inschatting van de onderhoudskosten.

Welke aanvullende verzekeringen heb je nodig?

Door het kopen van een huis loop je bepaalde risico’s. Het huis kan afbranden of op een andere manier beschadigd raken. Houd ook rekening met het overlijdensrisico. Deze risico’s kun je verzekeren. Je kunt ook de woonlasten verzekeren tegen het risico van het arbeidsongeschikt raken. Welke verzekeringen je nodig hebt hangt af van jouw persoonlijke situatie. Een goed advies hierover is onmisbaar.

Wat zijn de gevolgen als…..?

Er zijn ook scenario’s waar je bij stil moet staan. Wat als er bijvoorbeeld gezinsuitbreiding komt? Blijven beide ouders dan hetzelfde aantal uren werken of gaat één van beiden minder werken? Het kunnen ook negatieve scenario’s zijn. Je raakt bijvoorbeeld arbeidsongeschikt en komt in de WIA terecht. Ook in dat geval lopen de maandlasten nog door, maar er moet wel geld voor beschikbaar zijn. 

Hoe goed zijn de voorwaarden van de hypotheek?

Niet alle hypotheken zijn onderling vergelijkbaar. In de toekomst kan het belangrijk zijn of een hypotheek mee te verhuizen is naar de volgende koopwoning. En kun je extra aflossen op de hypotheek? Het kiezen van de rentevaste periode moet ook goed overwogen gebeuren. Zeker met de lage hypotheekrentes van dit moment.

Past de hypotheek bij jouw toekomstplannen?

Financiële doelen voor de toekomst zijn vaak alleen maar haalbaar als je er ruim van tevoren naar toe werkt. Een sabbatical van een jaar op je 55e is alleen haalbaar als je voldoende geld achter de hand hebt voor het financieren van de plannen. De hypotheek is een belangrijk onderdeel van jouw financiële planning. Neem de wensen voor de toekomst daarom mee in een hypotheekgesprek.

Kortom, je kunt zelf jouw hypotheek regelen, maar er zitten wel veel haken en ogen aan. Een goed advies inwinnen maakt het verschil.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 30-09-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.