Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 075-6403325
  • info@direct-office.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Het aanvragen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering in vier stappen

Het afsluiten van een AOV doe je in vier stappen. Hoe pak je het aan?

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) heb je nodig om te voorkomen dat het inkomen stopt bij het niet meer kunnen werken. Hoe vraag je een AOV aan?

Zolang een zelfstandige niet ziek wordt is er niets aan de hand. Als je niet meer kunt werken door een ziekte of een ongeval ontstaat er een probleem. Een inkomen verdienen gaat niet meer lukken en je hebt geen recht op een uitkering uit een overheidsregeling. Er zijn plannen voor een verplichte AOV, maar dat laat nog jaren op zich wachten. Daar komt nog bij dat het waarschijnlijk maar een summiere regeling wordt. De uitkering bedraagt maximaal een percentage van het minimumloon. Hoe vraag je een AOV aan? Wat zijn hierin de stappen?

Stap 1 – Het bepalen van de behoefte

Als je door ziekte langere tijd niet meer kunt werken, moet de uitkering uit de arbeidsongeschiktheidsverzekering jouw inkomensverlies opvangen. Het is gebruikelijk dat je maximaal 80 procent van het inkomen verzekert. Heb je hier voldoende aan of kun je ook nog rondkomen met een lagere uitkering? De hoogte van de maximale jaarlijkse uitkering bepaalt namelijk de hoogte van de premie. Door het verzekeren van een lager bedrag kun je de premie drukken. Bepaal voor jezelf wat je minimaal per maand nodig hebt om van rond te komen.

Stap 2 – Ga in gesprek met je verzekeringsadviseur

Nu je weet wat je nodig hebt is het tijd om advies in te winnen bij jouw verzekeringsadviseur. Welke arbeidsongeschiktheidsverzekering past het beste bij jou en welke verzekeraar brengt een aantrekkelijke premie in rekening? Samen met de adviseur bepaal je onder andere welke eigen risico-termijn voor jou handig is en bij welke mate van arbeidsongeschiktheid de verzekering tot uitkering moet komen. Bij de verzekeraar die het beste uit de vergelijking komt vraagt de adviseur een offerte aan.

Stap 3 – De aanvraag indienen en de gezondheidsverklaring invullen

Na het akkoord gaan met het voorstel van de verzekeraar kan de aanvraag in gang worden gezet. Het invullen van de gezondheidsverklaring is voor de aanvraag een belangrijk onderdeel. De verzekeraar zal de verklaring beoordelen en inschatten of ze jou ook echt kunnen accepteren voor de verzekering. Bij gezondheidsproblemen kan de verzekeraar nadere vragen stellen of zelfs bij de huisarts of de specialist aanvullende informatie opvragen. Uiteraard moet je daarvoor wel eerst toestemming geven. Een medisch onderzoek kan een onderdeel zijn van het acceptatieproces.

Stap 4 – De verzekeraar geeft akkoord en de AOV is afgesloten

Zodra de medische acceptatie akkoord is, gaat de verzekeraar de polis opmaken en deze versturen. Vanaf de in de polis genoemde datum ben je verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Bij ziekte heb je nu financiële zekerheid. De premie kun je verrekenen met de belastingaangifte over 2022, want deze is aftrekbaar. Een prettig gevoel dat je jouw inkomen bij arbeidsongeschiktheid veilig hebt gesteld.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 25-10-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.