Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 075-6403325
  • info@direct-office.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Huurdersbelang - Wat is het en waar moet je op letten?

Huur je een bedrijfspand waar je ook nog in hebt verbouwd? Misschien is een huurdersbelangverzekering noodzakelijk.

De eigenaar van een bedrijfspand zorgt voor het verzekeren tegen onder andere brand. Huurders kunnen verbeteringen aan het pand aanbrengen, die ze zelf kunnen verzekeren. 

Huurdersbelang wil zeggen dat een huurder een verzekerd belang heeft bij het gehuurde bedrijfspand. Het gaat om verbeteringen die zijn aangebracht door de huurder. De eigenaar van het pand verzekert deze verbeteringen niet in de verzekering van het bedrijfspand. Om te voorkomen dat het onverzekerd blijft kunnen de huurders die in de verbeteringen geïnvesteerd hebben het belang verzekeren in de inventaris- en goederenverzekering of in een speciale verzekering.

Wat valt onder de term huurdersbelang?

Het gaat om investeringen in of aan het bedrijfspand die de huurder niet weer mee kan nemen bij het vertrekken uit het pand. Het gaat bijvoorbeeld om een door de huurder geplaatste horecakeuken, betimmering aan de wanden, een cv-installatie of een extra gebouwd toilet. De eigenaar van het pand verzekert deze verbeteringen niet mee in de verzekering van het bedrijfspand, maar bij bijvoorbeeld een brand is de huurder zwaar gedupeerd als de beschadigde horecakeuken niet wordt vergoed. Onder de noemer huurdersbelang kan de huurder de investeringen toch verzekeren.

Een speciale huurdersbelangverzekering afsluiten

In de inventaris- en goederenverzekering kan standaard een bedrag aan huurdersbelang meeverzekerd zijn. Er is bijvoorbeeld altijd 10.000 euro aan huurdersbelang meeverzekerd. Maar bij grotere investeringen in het huurpand biedt de huurdersbelangverzekering uitkomst. Deze verzekering is er speciaal voor het verzekeren van grote belangen en voor de complexere risico’s. Voor het afsluiten van een dergelijke verzekering moet je wel eerst advies inwinnen. De verzekering moet namelijk goed afgestemd worden op het risico.

Hoe stel je de waarde van het huurdersbelang vast?

Als een huurder een nieuwe keuken plaatst is het bepalen van de investering redelijk eenvoudig. Het kan ook gaan om meerdere investeringen waarvan het financieel belang moeilijk vast te stellen is. In dat geval kun je ervoor kiezen om een taxateur in te schakelen. Dit kan ook een eis zijn van de verzekeraar bij het afsluiten van de huurdersbelangverzekering. De taxateur kan ook worden ingeschakeld om in te schatten hoe groot het risico voor de verzekeraar is en welke beveiligingsmaatregelen noodzakelijk zijn.

Overleg wel eerst met de verhuurder voordat je verbeteringen aanbrengt aan het pand. Het kan gebeuren dat de verhuurder geen toestemming geeft voor dergelijke aanpassingen. Mogelijk wil de verhuurder er zelfs aan bijdragen als de waarde van het pand stijgt door de investering.

Ook particulieren kunnen te maken krijgen met huurdersbelang

Ook particuliere huurders van een huis kunnen verbeteringen doorvoeren die eigenlijk investeringen in het huis zijn. Deze zijn mee te verzekeren in de inboedelverzekering. Het gaat dan bijvoorbeeld om een door de huurder geplaatste badkamer.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 22-12-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.