Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 075-6403325
  • info@direct-office.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Autoverzekering - Duurder of goedkoper voor de elektrische auto?

Is de autoverzekering duurder of juist goedkoper voor de elektrische auto?

Vaak wordt gedacht dat de elektrische auto goedkoper is in onderhoud en ook goedkoper te verzekeren is. Maar is het niet juist duurder?

Bij auto’s op fossiele brandstoffen heb je hoge onderhoudskosten door bewegende delen in de auto. De elektrische auto heeft minder bewegende delen en wat er niet is kan niet stuk gaan. Hierdoor heeft de elektrische auto minder regulier onderhoud nodig, maar maakt dat de auto ook goedkoper? Dat moet de toekomst uitwijzen. Met de moderne technieken is het niet onlogisch om ervan uit te gaan dat de schadelast ook lager uitvalt, dus moet de autoverzekering wel goedkoper zijn. Maar andere factoren maken het verzekeren van een elektrische auto juist duurder.

Wie kan de elektrische auto repareren?

Voor het repareren of voor onderhoud van een elektrische auto kun je niet bij alle garagebedrijven terecht. Het vergt andere kwaliteiten, inzichten en het brengt ook andere gevaren met zich mee. Voor het onderhouden van een elektrische auto zijn speciale certificaten nodig. Het sleutelen aan een elektrische auto door een niet gespecialiseerd persoon kan zelfs gevaarlijk zijn. Onderdelen van de auto staan namelijk onder een hoge spanning. Een gespecialiseerde garage kan zorgen voor hogere kosten.

Elektrische auto’s zijn computers op wielen

Een op het oog geringe schade kan toch veel duurder uitpakken dan vooraf verwacht. De bumpers, deuren en veel andere onderdelen zitten vol met elektronica en camera’s. Dit kan een naar verhouding kleine schade toch erg duur maken. Dit zorgt voor de autoverzekering voor hoge schadelasten en dus uiteindelijk ook weer voor een hogere premie. Daar komt nog bij dat automobilisten ook nog moeten wennen aan de gadgets die voor extra veiligheid moeten zorgen. Een achteruitrijcamera moet je namelijk wel leren gebruiken. Hetzelfde kun je zeggen over de rijbaanassistentie. De auto corrigeert of geeft een waarschuwing als je van rijstrook wisselt, maar doordat je het niet gewend bent kan het ook juist voor schade zorgen.

De nieuwwaarde van de elektrische auto’s is hoger

Voor de autoverzekering weegt de cataloguswaarde zwaar mee voor het bepalen van de hoogte van de premie. Doordat je elektrische auto’s in vergelijking met dezelfde auto’s op benzine veel duurder zijn, is de autoverzekering vaak ook duurder. Dat is ook wel logisch. Met een duurdere auto loopt de verzekeraar zwaardere financiële risico’s. Naar verwachting worden de elektrische auto’s in de toekomst goedkoper en op langere termijn zal dit nadeel dus wegvallen.

Elektrische auto’s hebben een langere remweg

De elektrische auto’s zijn onder andere door de zware accu’s zwaarder dan de auto’s op fossiele brandstoffen. Hierdoor is de remweg langer en dus is de kans op schade groter. Dit maakt de autoverzekering dus ook weer duurder.

De komende jaren zullen de fabrikanten de elektrische auto verder ontwikkelen. De verzekeraars zullen de autoverzekering ook meer afstemmen op deze auto’s, tenminste als ze inderdaad de auto’s van de toekomst zijn.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 10-02-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.