Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 075-6403325
  • info@direct-office.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Parttime zzp'er - Kan dat?

Ook parttime zelfstandigen hebben recht op de zelfstandigenaftrek, maar niet altijd.

Je bent ondernemer en je werkt in loondienst. Word je dan wel als zelfstandige gezien en kom je in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek?

Het aantal zelfstandige ondernemers blijft toenemen in Nederland. Tijdens het derde kwartaal van 2022 groeide het aantal zzp'ers met 62.000, waardoor het totale aantal zelfstandigen nu op 1,6 miljoen ligt. Hier zitten een groot aantal parttime zzp'ers tussen.

Gaat een werkgever hiermee akkoord?

Een werknemer die binnen het eigen vakgebied ook nog aan de slag gaat als zelfstandige, dat zal door de meeste werkgevers niet gewaardeerd worden. Werknemers die een parttime ondernemerschap binnen dezelfde branche overwegen, doen er verstandig aan om goede afspraken te maken met de werkgever. Er kan sprake zijn van tegengestelde belangen, waardoor frictie kan ontstaan.

Ben je een ondernemer?

Om recht te hebben op de zelfstandigenaftrek en eventueel op de startersaftrek, moet de Belastingdienst jou wel zien als een ondernemer. Hobbymatig bezig zijn maakt je nog geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. Er zijn een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om de kwalificatie ondernemer te krijgen. Je moet er bijvoorbeeld naar streven om de onderneming jaren voort te zetten. Je moet als ondernemer ook risico’s lopen. Als betaling door opdrachtgevers achterwege blijft, moet jij daar last van hebben. Als jou dat niet treft, omdat doorbetaling gegarandeerd is, voldoe je niet aan de voorwaarden.

Op de website van de Belastingdienst kun je de ondernemerscheck doen. Aan de hand van een aantal vragen kun je zelf beoordelen of je aan de voorwaarden voldoet.

Heb je als parttime zzp’er wel recht op de zelfstandigenaftrek?

Een eerste vereiste is dat je een ondernemer bent volgens de inkomstenbelasting. Een tweede voorwaarde is het voldoen aan het urencriterium. Deze voorwaarde houdt in dat je minimaal 1.225 uren per jaar investeert in de onderneming. Daarnaast moet je ook meer uren besteden aan het ondernemerschap dan aan andere werkzaamheden.

Hoeveel zelfstandigenaftrek heb je recht op?

Als je een ondernemer bent, voldoet aan het urencriterium en aan het begin van het kalenderjaar nog niet de AOW-leeftijd hebt bereikt, dan heb je recht op een zelfstandigenaftrek van 5.030 euro in 2023. Deze aftrek hoef je niet aan te vragen. De aftrek wordt namelijk meegenomen bij de jaarafrekening. Daarnaast hebben starters ook nog recht op de startersaftrek van 2.123 euro. Hier heb je gedurende drie jaren recht op. Daarna vervalt de startersaftrek.

Een parttime zzp’er moet zich wel als een fulltimer verzekeren

Het parttime ondernemen klinkt vrijblijvend, maar je moet wel goed letten op de noodzakelijke verzekeringen. Tijdens jouw werk als zelfstandige kun je aansprakelijk gesteld worden voor veroorzaakte schade. Dit risico kun je afdekken met een verzekering. Denk ook na bij de risico’s van arbeidsongeschiktheid en het overlijden. Als het inkomen wegvalt, ontstaat er een financieel gat voor jezelf en/of het gezin. De zakelijke benodigdheden voor het ondernemen zijn niet verzekerd op de inboedelverzekering.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 25-04-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.