Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 075-6403325
  • info@direct-office.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Wat moet je regelen als je gaat samenwonen?

Het samenwonen lijkt vrijblijvend, maar toch moet er het nodige geregeld worden. Wat moet je echt niet vergeten?

Samenwonen lijkt nogal vrijblijvend, maar er moet wel het nodige geregeld worden. Bijvoorbeeld een samenlevingscontract, maar daar blijft het niet bij.

Samenwoners zijn niet automatisch elkaars erfgenamen. Dit kan bij overlijden van een van beiden verstrekkende gevolgen hebben. De nalatenschap gaat dan namelijk naar de kinderen of de ouders en broers en zussen van de overledene. Dit is op te lossen met een testament. Dit is gelijk een van de belangrijkste tips voor mensen die gaan samenwonen, maar er zijn meer omstandigheden waar je rekening mee moet houden.

Laat een samenlevingscontract opstellen

Het nut van een samenlevingscontract moet je niet onderschatten. In de overeenkomst kunnen jullie afspraken maken over de kosten en bezittingen, maar dat is nog maar een deel van de toegevoegde waarde. Door een samenlevingscontract kunnen jullie in de pensioenregelingen ook als partner aangemerkt worden. Dit is van belang bij overlijden van een van beiden. Ook kan het een verschil maken voor de hoogte van de te betalen erfbelasting bij overlijden. Jullie situatie bespreken met de notaris kan zorgen voor inzichten waar jullie nu nog niet bij stil staan.

Gezamenlijk de vaste lasten dragen

Onderling moeten er afspraken gemaakt worden over het betalen van de vaste lasten. Wie betaalt welke kosten? Open bij voorkeur een gezamenlijke rekening om het eenvoudig te houden en betaal de vaste lasten van deze betaalrekening. Maandelijks wordt er een vast bedrag overgemaakt en discussies hoeven er niet gevoerd worden. Over de incidentele uitgaven kunnen jullie afzonderlijke afspraken maken. Verdient een van beiden meer? Verdeel de kosten eventueel volgens een bepaalde verdeelsleutel. De meest verdienende draagt bijvoorbeeld zeventig procent van de lasten en de minst verdienende dertig procent.

Let op bij een eigen woning

Indien een van de partners een huis bezit moeten er ook afspraken gemaakt worden over de kosten, het aflossen en het onderhoud. Bij het verbreken van de relatie heeft de partner die het huis niet bezit geen rechten. Dat is nogal zuur als beide partners in het huis geïnvesteerd hebben. Ga hierover in gesprek met de notaris en maak er duidelijke schriftelijke afspraken over. Ook hierbij moet er weer goed gelet worden op hoe het geregeld is bij overlijden van een van beiden.

Leningen op één of op twee namen?

Afhankelijk van wat jullie vastleggen in de samenlevingsovereenkomst moet er ook goed gelet worden op schulden. Een schuldeiser spreekt in principe de contractpartij aan. Als maar een van beiden de lening aangevraagd heeft, is diegene ook verantwoordelijk voor de terugbetaling. Bij het verbreken van de relatie kan dit een probleem worden. Een van beiden blijft eventueel met de gehele schuld zitten. Jullie gaan uit van een gezamenlijke toekomst, maar houd rekening met het negatieve scenario.

Samenvattend is het vooral belangrijk om een samenlevingscontract op te stellen. Door afspraken vast te leggen kunnen er later onenigheden voorkomen worden.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 17-05-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.