Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 075-6403325
  • info@direct-office.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Waar loopt een starter tegenaan bij het afsluiten van een hypotheek?

Met welke brandende vragen over het kopen van een huis en het afsluiten van een hypotheek lopen starters rond?

Ben je starter op de huizenmarkt en op zoek naar een koophuis? Je bent niet de enige. Wat wordt als obstakel voor een hypotheek gezien?

Koophuizen zijn nog steeds duur en ook nog eens schaars. Niet het ideale uitgangspunt voor starters op de huizenmarkt. In tegenstelling tot doorstromers kunnen ze niet eerst een overwaarde uit een te verkopen woning incasseren. Maar er zijn meer obstakels voor starters bij het afsluiten van een hypotheek. Een aantal veel gehoorde hindernissen bespreken we.

Hoeveel eigen geld heb ik nodig?

Je kunt maximaal 100 procent van de koopsom van de woning in een hypotheek lenen. De kosten zoals de overdrachtsbelasting, de notariskosten en de advies- en bemiddelingskosten moet je eigen geld voor beschikbaar hebben. In totaal gaat het om ongeveer 5 procent van de koopsom aan kosten. Voor een huis van 275.000 euro moet je dus aan eigen geld beschikbaar hebben: 275.000 x 5 procent = 13.750 euro. In de praktijk heb je natuurlijk nog meer nodig, want je moet het huis ook nog opknappen en inrichten.

Hoeveel invloed hebben schulden op de maximale hypotheek?

Door schulden zoals het rood kunnen staan op de betaalrekening, een studieschuld en een nog af te betalen mobiele telefoon kun je minder lenen voor je hypotheek. De lasten van dergelijke verplichtingen kunnen voor zelfs tienduizenden euro’s effect hebben op wat je maximaal kunt lenen.
Schulden kunnen banken inzien via het BKR waar financiële instellingen de kredieten laten registreren. Studieschulden worden niet geregistreerd bij het BKR, maar geef ze vooral wel op bij het aanvragen van een hypotheek. Een studieschuld beïnvloedt namelijk wat je te besteden hebt.

Hoe blijf ik andere potentiële kopers voor?

Er zijn veel kapers op de kust. Je probeert anderen voor te blijven, maar dat is niet eenvoudig. Kijk in ieder geval dagelijks wat er nieuw in de verkoop is gekomen. Snel in actie komen kan heel belangrijk zijn als de concurrentie groot is. Zorg in ieder geval dat je goed weet wat je te besteden hebt. Weet hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen. We helpen je daar graag bij.

Moet ik boven de vraagprijs bieden?

In delen van Nederland is de vraag nog steeds veel groter dan het aanbod. Hierdoor kunnen potentiële kopers tegen elkaar op moeten bieden. Dat is niet zonder risico’s. Voor de hypotheek wordt het huis namelijk getaxeerd. Als jouw bod hoger ligt dan de werkelijke waarde van het huis, loop je het gevaar dat je de hypotheek niet rond krijgt. Met een voorbehoud voor de financiering in het koopcontract kun je nog wel onder de koop uit, maar dat is natuurlijk niet wat je dan zult willen. 

Laten we eens praten over de mogelijkheden die er nog wel zijn. We maken er graag tijd voor vrij.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 09-06-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.