Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 075-6403325
  • info@direct-office.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Voor jezelf beginnen: Waar moet je rekening mee houden?

Het starten van een eigen onderneming kan spannend zijn, omdat er onzekerheid is over de financiën. Hoe kun je stapsgewijs starten met je onderneming zonder te veel risico's te lopen?

Droom je ervan om voor jezelf te beginnen? Je kunt het risico hiervan beperken door het ondernemerschap in kleine stapjes te beginnen. Hoe moet dat?

Je baan opzeggen en voor jezelf beginnen is een drastische stap. Je kunt het ondernemen ook opzetten naast een dienstverband. Zo houd je jouw inkomen en bouw je wel alvast aan je onderneming.

Hebben jouw plannen een kans van slagen?

Ondernemerschap moet een bewuste keuze zijn. Je wordt geen ondernemer omdat je jouw baan niet meer zo leuk vindt. Je moet concrete plannen hebben en een duidelijke visie hoe je opdrachten binnen gaat halen. Het kan noodzakelijk zijn om eerst een plan op te stellen. Zet voor jezelf op een rijtje hoe je het ondernemerschap aan gaat pakken. Een goed idee is nog maar de basis.

Maak gebruik van de kennis van de Kamer van Koophandel (KvK)

Om je onderneming op te zetten is een inschrijving bij de KvK noodzakelijk, maar de dienstverlening van de KvK gaat verder. Via advisering en webinars kunnen zij jou helpen met het opstarten van je onderneming. Je kunt een afspraak met ze inplannen voor advisering. Zij kunnen jou ook de juiste richting wijzen. Welke vergunningen heb je bijvoorbeeld nodig?

Let op de onzekerheden die je als ondernemer hebt

Iedere maand moet je weer zorgen voor voldoende inkomsten. Hierbij is het verstandig om te waken voor afhankelijkheid van één of enkele opdrachtgevers. Je moet namelijk ook een inkomen verdienen als opdrachtgevers wegvallen. Een ondernemer heeft namelijk geen recht op een WW-uitkering. Sta ook stil bij de risico’s van overlijden en arbeidsongeschiktheid. Er moet wel inkomen binnen blijven komen om het gezin draaiende te houden. Stel jezelf ook de vraag hoe het zit met pensioenopbouw.

Maak een afspraak met een verzekeringsadviseur

Naast een afspraak met de KvK is het zeker ook aan te raden om met je verzekeringsadviseur om de tafel te gaan. De kosten van voorzieningen in de vorm van een arbeidsongeschiktheidsverzekering, overlijdensrisicoverzekering en pensioenopbouw drukken namelijk op je tarieven.

Werk je in loondienst? Begin alvast met een vangnet aan het avontuur

Je baan opzeggen om ondernemer te worden is rigoureus. Er is namelijk geen weg meer terug. Door alvast naast je loondienst te beginnen met je onderneming kun je de kans van slagen bepalen. Je kunt nog niet voluit gaan, maar je kunt wel alvast beginnen aan kleine opdrachten. Om de stap te vereenvoudigen kun je ook eerst een of twee dagen minder in loondienst gaan. Uiteraard moet jouw werkgever hier wel voor openstaan.

Je droom financieren

Heb je zelf de middelen om van start te gaan? Dan kun je jouw eigen plan trekken, maar laat je vooraf goed informeren. Het geld moet namelijk wel zo goed mogelijk besteed worden. Indien je nog een financiering moet hebben, wacht dan met andere investeringen tot de financiering rond is.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 08-06-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.