Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 075-6403325
  • info@direct-office.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

De waarheden en misvattingen over de aansprakelijkheidsverzekering

Het is belangrijk om de fabels over de aansprakelijkheidsverzekering te onderscheiden van de feiten, aangezien deze misvattingen je ervan kunnen weerhouden om de verzekering af te sluiten.

De aansprakelijkheidsverzekering (AVP) biedt dekking tegen schade veroorzaakt door één van de gezinsleden. Wat mag je van de verzekering verwachten en wat zijn de fabels?

De AVP kun je een beroep op doen voor het vergoeden van een door jou of door een gezinslid veroorzaakte schade aan anderen. Bij schade gaat het vaak om geringe bedragen, maar het kan ook anders lopen. Bij een omvangrijke en kostbare schade ben je blij met deze verzekering. Wat zijn de feiten en de fabels over deze verzekering?

Feit – Je kunt niet zonder deze verzekering

De meeste schades veroorzaakt aan anderen blijven beperkt tot bedragen van een paar tientjes. De kans op een zeer kostbare schade is klein, maar het kan je overkomen. Stel, een van de thuiswonende kinderen rijdt met de fiets de buurvrouw omver. De buurvrouw valt ongelukkig en houdt aan de val blijvend letsel over. De claim van de buurvrouw kan in de honderdduizenden euro’s lopen.

Feit – Voor een klein bedrag per maand verzeker je een groot risico

Voor een paar euro per maand kun je een groot risico afschuiven op de verzekeraar. In een uiterste geval zou je levenslang moeten betalen voor een schade die je per ongeluk aanricht aan anderen. De verschuldigde premie is beperkt en je verzekert er een groot risico mee.

Feit – Ook schade door de eigen woning is verzekerd

Voor huiseigenaren is het afsluiten van een AVP nog noodzakelijker. Schade veroorzaakt door het huis is namelijk de verantwoordelijkheid van de huiseigenaren. Hiervoor kun je ook aansprakelijk gesteld worden. Met de AVP heb je het risico verzekerd. Er kan bijvoorbeeld een dakpan van het huis waaien en een passant letsel toebrengen.

Fabel – De aansprakelijkheidsverzekering biedt ook dekking bij autoschades

Schades veroorzaakt met motorrijtuigen zijn uitgesloten in de polisvoorwaarden. Op motorrijtuigen zelf rust wel een verzekeringsplicht. Dit wordt ook de aansprakelijkheidsverzekering genoemd, maar deze is specifiek gericht op motorrijtuigen. Ook als je bijvoorbeeld jouw auto uitleent biedt de aansprakelijkheidsverzekering van de auto dekking.

Fabel – De AVP is verplicht

Nee, de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is niet verplicht. De aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen wel. Toch is de AVP ook sterk aan te bevelen. Na een ongelukje door jouw schuld kun je gelijk een groot financieel probleem krijgen. Vooral bij het veroorzaken van letsel aan anderen kunnen de kosten hoog oplopen.

Fabel – De verzekering is zinloos omdat je er bijna nooit een beroep op doet

Je zult inderdaad bijna nooit een beroep doen op de aansprakelijkheidsverzekering, maar dat maakt de verzekering niet zinloos. Bij de meeste claims gaat het om naar verhouding kleine bedragen, maar je kunt wel een keer een schade aanrichten met grote financiële consequenties. Voor de dure schades sluit je de AVP af.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 16-06-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.