Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 075-6403325
  • info@direct-office.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Is het echt essentieel om een opstalverzekering af te sluiten?

Is het mogelijk om zonder een opstalverzekering te zijn? Hoewel de kans op aanzienlijke schade klein is, kan het toch gebeuren. Waarvan hangt de premie van de opstalverzekering af?

De kans op schade aan jouw huis is klein. Als er schade ontstaat gaat het vaak wel om grote bedragen. Wat maakt de opstalverzekering belangrijk?

Een opstalverzekering sluit je hoofdzakelijk af om het risico van brand op te vangen. De dekking in de meeste opstalverzekeringen is veel ruimer, maar brand en eventueel ook nog braakschade na inbraak doe je het eigenlijk voor. De kans dat jouw huis de komende twintig jaar in de fik vliegt is klein, maar dat is natuurlijk het verhaal van het verzekeren. Je verzekert een onzekere gebeurtenis. Waarschijnlijk veroorzaak je met jouw auto ook geen schade, maar het niet verzekeren is een te groot risico. Het verzekeren (WA-verzekering) van jouw auto is verplicht. Deze verplichting is er niet voor jouw opstal, maar het niet verzekeren is onverstandig.

Bij schade gaat het gelijk om een grote kostenpost

Je sluit de verzekering niet af voor een brandgat in de houten vloer. Dit soort schades zijn verzekerd, maar rechtvaardigen de hoogte van de premie voor een opstalverzekering niet. De opstalverzekering sluit je af voor een brand waarbij de schade in de tienduizenden euro’s kan lopen. Als je na een brand jouw huis volledig moet herbouwen, schrik je waarschijnlijk van de hoogte van het schadebedrag. Dat is al het geval bij een brand die beperkt blijft tot de keuken. Om de keuken weer op te knappen heb je waarschijnlijk tienduizenden euro’s nodig.

Welk verzekerd bedrag kan ik aanhouden?

De herbouwwaarde inschatten is een lastige opdracht. In de opstalverzekering wordt namelijk gewerkt met een herbouwwaarde. Dit is het bedrag dat je nodig hebt voor het weer herstellen van de schade of voor het herbouwen van het huis. Voor het inschatten van de herbouwwaarde is kennis van zaken nodig. Het bepalen van de herbouwwaarde is niet hetzelfde als het inschatten van de verkoopwaarde. Het verzekerde bedrag te laag inschatten heeft tot gevolg dat je bij schade niet het volledige schadebedrag krijgt uitgekeerd.

Je opstal verzekeren zonder verzekerd bedrag

Het vaststellen van het verzekerde bedrag voor de opstalverzekering is lastig. Er zijn verzekeraars die daar geen tijd meer in investeren. Er staat bij bepaalde verzekeringen geen verzekerd bedrag meer in de polis. Verzekeraars hanteren een maximumbedrag van bijvoorbeeld 600.000 euro. Pas als de vermoedelijke herbouwwaarde hoger is, moet het verzekerde bedrag worden ingeschat. De hoogte van de premie is onder andere afhankelijk van je postcode. Op deze manier is het verzekeren veel eenvoudiger geworden. De herbouwwaarde vaststellen hoeft in de meeste gevallen niet meer.

Het niet verzekeren van je huis tegen bijvoorbeeld brand is te riskant. Bij brand kan de schade in de honderdduizenden euro’s lopen. Bespaar dus niet door geen opstalverzekering af te sluiten.

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 14-07-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.