Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 075-6403325
  • info@direct-office.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Startende ondernemer - Wat is handig om te weten?

Bereid je goed voor als je binnenkort ondernemer wordt en let vooral op enkele essentiële zaken.

Sta je op het punt om de stap te zetten naar het ondernemerschap? Waar let je op en wat moet je vooral niet vergeten?

Veel werknemers dromen van een overstap naar het ondernemerschap. Zelf je werkdagen invullen en je eigen plan trekken is aanlokkelijk. De stap is groot als je de zekerheid van loondienst los moet laten. Wat als het niet lukt? Met de juiste voorbereiding kun je de slagingskans vergroten. 

Stap één is een goed plan

Je zet de stap niet omdat je een enkele klus aangeboden krijgt. Er moet een betere basis met goede vooruitzichten zijn. Je wordt geen ondernemer, omdat je jouw baan niet meer zo leuk vindt. Je moet concrete plannen hebben en een duidelijke visie op hoe je opdrachten binnen gaat halen. Het kan noodzakelijk zijn om eerst een ondernemingsplan op te stellen. Zet voor jezelf op een rijtje hoe je het ondernemerschap aan gaat pakken. Een goede start is goud waard.

Schakel de hulp in van de Kamer van Koophandel (KvK)

Om je onderneming op te zetten is een inschrijving bij de KvK noodzakelijk, maar de dienstverlening van de KvK gaat verder. Via advisering en webinars kunnen zij jou helpen met het opstarten van je onderneming. Je kunt een afspraak met ze inplannen voor advisering. Zij kunnen jou ook de juiste richting wijzen. Welke vergunningen heb je bijvoorbeeld nodig?

Het sociaal stelsel voor ondernemers is slechter

Iedere maand moet je weer zorgen voor voldoende inkomsten. Hierbij is het verstandig om te waken voor  afhankelijkheid van één of enkele opdrachtgevers. Je moet namelijk ook een inkomen verdienen als er opdrachtgevers wegvallen. Een ondernemer heeft namelijk geen recht op een WW-uitkering. Sta ook stil bij de risico’s van overlijden en arbeidsongeschiktheid. Er moet wel inkomen binnen blijven komen om het gezin draaiende te houden. Stel jezelf ook de vraag hoe het zit met pensioenopbouw. Voor werknemers is het goed geregeld, voor ondernemers niet.

Ga in gesprek over de noodzakelijke verzekeringen

Naast een afspraak met de KvK is het zeker ook aan te raden om met je verzekeringsadviseur om de tafel te gaan. De kosten van voorzieningen in de vorm van een arbeidsongeschiktheidsverzekering, overlijdensrisicoverzekering en pensioenopbouw drukken namelijk op je tarieven. De zakelijke bezittingen moeten ook verzekerd worden. Onderschat ook vooral het risico van aansprakelijkheid niet. 

Werk je in loondienst? Begin alvast aan het avontuur

Je baan opzeggen om ondernemer te worden is rigoureus. Er is namelijk geen weg meer terug. Door alvast naast je loondienst te beginnen met je onderneming kun je de kans van slagen bepalen. Je kunt nog niet voluit gaan, maar je kunt wel alvast beginnen aan kleine opdrachten. Om de stap te vereenvoudigen kun je ook eerst één of twee dagen minder in loondienst gaan. Uiteraard moet je werkgever hier wel open voor staan. Overleg je plannen eerst met jouw werkgever. 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 02-11-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.