Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 075-6403325
  • info@direct-office.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Is de angst op een hypotheekvrij huis terecht?

Is het gunstig om geen hypotheek op het huis te hebben, of is het beter om een schuld te behouden?

Vaak wordt er gewaarschuwd voor het volledig aflossen van de hypotheek. Dit zorgt namelijk voor een bijtelling, maar is het wel een terechte angst?

Huiseigenaren met een hypotheek op het huis hebben recht op hypotheekrenteaftrek. Maar er zijn niet alleen maar voordelen. Het zogenaamde eigenwoningforfait zorgt juist weer voor een fiscaal nadeel

Wat is het eigenwoningforfait eigenlijk?

Dit is een fiscale bijtelling die huiseigenaren krijgen in verband met het woongenot waarvan ze kunnen profiteren. Dat klinkt vaag en dat is het eigenlijk ook wel. De Belastingdienst ziet jouw huis als een inkomstenbron, waarover je belasting moet betalen. Je hebt het voordeel dat je niet hoeft te huren, dus betaal je extra belasting. De hoogte van de bijtelling is afhankelijk van de WOZ-waarde. Voor de meeste huiseigenaren bedraagt de bijtelling 0,35 procent over de WOZ-waarde. De uitkomst wordt opgeteld bij het inkomen en daar wordt belasting over geheven. De bijtelling voor een huis van drie ton bedraagt dus: 300.000 x 0,35 procent = 1.050 euro.

Het eigenwoningforfait verlaagt het fiscaal voordeel

Huiseigenaren kunnen (onder voorwaarden) de betaalde hypotheekrente aftrekken van het inkomen. Door de fiscale bijtelling heb je recht op een lager fiscaal voordeel. Met een berekening kunnen we laten zien hoe je het fiscaal voordeel kunt berekenen.

Je bezit een huis met een WOZ-waarde van 300.000 euro. Iedere maand betaal je aan hypotheeklasten 800 euro. Per jaar gaat het dus om 9.600 euro. Dit bedrag bestaat deels uit een aflossing op de hypotheekschuld en deels uit betaalde hypotheekrente. De betaalde aflossing is niet aftrekbaar. Alleen de betaalde hypotheekrente. Deze bedraagt bijvoorbeeld 5.500 euro in één jaar. Dit bedrag kun je aftrekken van het inkomen. Je krijgt ook een bijtelling, namelijk 0,35 procent van 300.000 = 1.050 euro. Aftrekbaar van het inkomen is: 5.500 – 1.050 = 4.450 euro.

Een hypotheekvrij huis is toch vrijgesteld van eigenwoningforfait?

Per 2005 is de Wet Hillen geïntroduceerd. Hierin werd het volledig aflossen van de hypotheek gestimuleerd. Met een afbetaalde of bijna afbetaalde hypotheek kreeg je ook geen bijtelling in de vorm van het eigenwoningforfait. Het aflossen is namelijk gunstig voor de Nederlandse schatkist. De hypotheekrenteaftrek is namelijk een grote kostenpost. Maar in 2013 is er iets veranderd in de regeling van de hypotheekrenteaftrek. Het volledig aflossen van een hypotheek in 30 jaren werd een voorwaarde voor de aftrek voor nieuwe hypotheken. Hierdoor wordt de Wet Hillen in de toekomst te kostbaar.

Geleidelijk betaalt iedereen weer eigenwoningforfait

Sinds 2019 wordt de vrijstelling voor het eigenwoningforfait in stapjes afgeschaft. Dat is slecht nieuws voor huiseigenaren met een hypotheekvrij huis of met nog maar een kleine hypotheek. Zij gaan dus wel weer belasting betalen, maar de schade valt mee. De bijtelling komt zeer geleidelijk terug, namelijk in een periode van 30 jaren.

Wordt de waarde in het huis belast?

In een eigen woning bouw je een kapitaal op. Je hebt er weinig aan want het zit vast in de stenen. Pas bij verkoop krijg je de overwaarde uitgekeerd. Over de overwaarde in het huis betaal je geen belasting. Dat is dus geen reden om niet af te lossen.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 15-12-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.