Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 075-6403325
  • info@direct-office.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Hoe kun je profiteren van de overwaarde van je huis?

Wat doe je met de overwaarde van je huis door stijgende huizenprijzen en hypotheekaflossing?

Bij het bereiken van je pensioendatum verandert je leven. Het pensioen komt in plaats van het loon. Wat kun je doen met de eigen woning?

Een eigen woning koop je voor het woongenot en het comfort, maar het is ook een spaarpot. De overwaarde in het huis kun je in principe gebruiken om je oude dag verder te verfraaien. Met een flink bedrag achter de hand kun je meer ondernemen en iets van de wereld zien. Maar ben je bereid om je huis te verkopen? En wat zijn de financiële gevolgen?

Wat wordt er verstaan onder overwaarde?

Dit is de verkoopwaarde van jouw huis minus de hypotheek op het huis. Zolang het huis niet verkocht is spreek je over een fictieve overwaarde. Je kunt namelijk niet weten wat jouw huis gaat opleveren in de verkoop. Je kunt een goede inschatting krijgen van ons, maar de uiteindelijke koper beslist wat de echte verkoopwaarde van jouw huis is.

Door verkoop krijg je de overwaarde in handen

Door verkoop van jouw huis kun je maximaal profiteren van de gerealiseerde overwaarde. Toch zit er ook een keerzijde aan. Je moet namelijk wel weer ergens wonen. Ga je huren? Dan krijg je er mogelijk hogere lasten voor terug in vergelijking met de huidige woonlasten. Een goedkoper huis kopen is ook een optie, maar dat gaat weer ten laste van je overwaarde. Een huis volledig financieren is vaak niet mogelijk na pensionering. En er wordt ook van uit gegaan dat je de overwaarde weer investeert in het nieuw aan te kopen huis. Doe je dat niet? Dan is de betaalde hypotheekrente (deels) niet aftrekbaar van het inkomen.

Overwaarde uit het huis halen zonder te verkopen

Er zijn ook andere manieren om de overwaarde deels in handen te krijgen. Je kunt een krediethypotheek vestigen op het huis. Dit is te vergelijken met een doorlopend krediet met jouw huis als onderpand. Tot een vooraf met de bank afgesproken bedrag kun je een schuld op het huis vestigen. Het kredietbedrag krijg je op jouw rekening gestort om vrij te besteden. Een andere optie is een aflossingsvrije hypotheek op het huis vestigen. Ook in dat geval krijg je het hypotheekbedrag als een voorschot op de overwaarde uitgekeerd. De betaalde hypotheekrente over deze hypotheekvormen is niet aftrekbaar van het inkomen.

Het huis komt na een overlijden toe aan de kinderen

Als je een goed pensioen hebt, hoef je geen geld uit het huis te halen. De overwaarde in jouw huis kun je in dat geval nalaten aan de kinderen. Hier hoef je niets voor vast te leggen in een testament. De wettelijke verdeling is namelijk dat al jouw bezittingen naar de kinderen gaan en eventueel naar jouw partner. In een testament kun je afwijken van de wettelijke regeling. Je kunt het huis ook nalaten aan anderen of zelfs aan een goed doel.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 29-12-2023. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.