Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 075-6403325
  • info@direct-office.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Hoe kun je je het beste verzekeren als zzp'er?

Als zzp'er loop je risico op schade; verzekeren is verstandig vanwege de mogelijke hoge kosten.

Een zzp’er kan aansprakelijk zijn voor een foutje bij een opdrachtgever. De kans hierop is misschien niet groot, maar toch is het verzekeren noodzakelijk.

Een klusser kan aansprakelijk gesteld worden voor het per ongeluk vernielen van een raam, maar daar hoef je geen verzekering voor af te sluiten. Dit soort ongelukjes betaal je zelf wel. Het schadebedrag kan ook flink hoger liggen. Een architect maakt bijvoorbeeld een foutje in een bouwtekening waardoor een half afgebouwd pand instort. Het kan nog veel erger worden als er ook nog doden en zwaar gewonden door ontstaan. Dit soort risico’s kunnen zzp’ers niet zelf dragen. Een goed op het risico afgestemde aansprakelijkheidsverzekering is onmisbaar.

Welke aansprakelijkheidsverzekeringen zijn er?

Je kunt de aansprakelijkheidsverzekeringen voor zzp’ers onderverdelen in twee groepen, namelijk:

  • Aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven (AVB)
  • Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)

Je kunt voldoende hebben aan alleen de AVB, maar voor veel beroepsgroepen zijn beide verzekeringen noodzakelijk.

Welke dekking biedt de aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven?

Deze verzekering is te vergelijken met de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) die de meeste consumenten hebben, maar dan is dit de zakelijke variant. De AVB biedt dekking voor schade toegebracht aan anderen of bezittingen van anderen. Deze verzekering heb je dus nodig bij het per ongeluk vernielen van bezittingen van een ander. Zzp’ers zijn onterecht wel eens in de veronderstelling dat de AVP dekking biedt. Zakelijke risico’s zijn expliciet uitgesloten in de polisvoorwaarden. Dus toch maar een AVB afsluiten.

Ook nog een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Het is verwarrend, een aansprakelijkheidsverzekering voor verschillende risico’s. De beroepsaansprakelijkheidsverzekering is gericht op vermogensschade. Dat wil zeggen geen materiële schade, maar alleen financiële schade. Niet voor alle beroepsgroepen is deze verzekering strikt noodzakelijk. Een zelfstandige bouwvakker zal minder behoefte hebben aan deze verzekering in vergelijking met een advocaat of een accountant. De verzekering keert uit bij financiële schade door bijvoorbeeld een verkeerd advies. De premie hangt sterk af van de mate van risico per beroepsgroep.

Je kunt beide verzekeringen nodig hebben

Zzp’ers die een BAV nodig hebben, hebben ook nog een AVB nodig. Niet alle zelfstandigen met een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven hebben een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig. Zorg er voor dat je er goed advies over inwint. Schade veroorzaken bij een ander kan jou zowel zakelijk als privé financieel zwaar treffen. Bijvoorbeeld zwaar lichamelijk letsel of een omvangrijke brand veroorzaken is financieel anders niet op te vangen.

Je houdt jezelf liever bezig met jouw werk dan met het verzekeren. Dat begrijpen wij volledig. Toch is het verstandig om minimaal één keer per half jaar of jaar de verzekeringen door te nemen. Bij grote veranderingen binnen jouw werkzaamheden of bij het doen van grote investeringen is het ook slim om bij jouw verzekeringen stil te staan. Wij helpen jou hier graag bij. Ook als je nu niet bij ons verzekerd bent.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 25-01-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.