Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 075-6403325
  • info@direct-office.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Hoe kun je een hypotheek afsluiten zonder een vaste baan?

Heb je jouw droomhuis gevonden, maar heb je geen vaste baan? Ontdek de hypotheek zonder vast contract!

Ja, dat kan! Voor het afsluiten van een hypotheek is het namelijk niet altijd nodig om een vast contract te hebben. Dat zou namelijk betekenen dat je als flexwerker of uitzendkracht nooit een eigen huis zou kunnen kopen. In dit blog vertellen we je alles over de mogelijkheden.

Een hypotheek afsluiten als flexwerker

Als flexwerker heb je niet iedere maand hetzelfde inkomen. Veel flexwerkers denken daardoor dat ze niet in aanmerking komen voor een hypotheek. Toch is het wel degelijk mogelijk om op een verantwoorde manier een hypotheek af te sluiten als flexwerker. Dit kan met de Arbeidsmarktscan. 

Wat is de Arbeidsmarktscan? 

Met de Arbeidsmarktscan kun je zelf berekenen of je in aanmerking komt voor een hypotheek. De enige voorwaarde om de scan te kunnen doen, is dat je de afgelopen veertien maanden inkomen uit loondienst hebt gehad. 

Op basis van je leeftijd, beroep, opleiding en de regio waarin je woont en werkt, krijg je na het beantwoorden van alle vragen een score. Deze score geeft aan wat jouw kansen op de arbeidsmarkt zijn voor de komende jaren. Met andere woorden: hoe waarschijnlijk het is dat jij de komende jaren een stabiel inkomen kunt verdienen. 

Direct nadat je de scan gedaan hebt, zie je of de score voldoende is om een hypotheekaanvraag te doen. Als dat het geval is, zie je ook direct jouw verdiencapaciteit. Dat is een inschatting van jouw inkomen in de komende jaren. 

De scan doe je gratis en ook voor het zien van je score en verdiencapaciteit hoef je niet te betalen. Wil je jouw Arbeidsmarktscan gebruiken bij de hypotheekaanvraag, dan kun je het rapport downloaden. Hier zijn wel kosten aan verbonden, maar deze zijn aftrekbaar voor de belasting. 

De Arbeidsmarktscan kun je hier doen.

Een hypotheek afsluiten als uitzendkracht

Ook voor uitzendkrachten is er een mogelijkheid om een hypotheek af te sluiten: de zogenaamde Perspectiefverklaring. De Perspectiefverklaring geeft aan dat er voor jou voldoende kansen op de arbeidsmarkt zijn en gaat hiervoor uit van je huidige salaris. Voorwaarde voor het aanvragen van een Perspectiefverklaring is dat je minimaal twaalf maanden voor hetzelfde uitzendbureau werkt.

Hoe vraag je een Perspectiefverklaring aan?

Je kunt de perspectiefverklaring aanvragen bij het uitzendbureau waarvoor je werkt. Heeft jouw uitzendbureau geen geregistreerde perspectief-taxateur in dienst? Geen nood: je kunt dan zelf ook een externe perspectief-taxateur inschakelen.

Om de verklaring op te stellen, analyseert de perspectief-taxateur jouw kansen op de arbeidsmarkt. Ook het oordeel over jouw functioneren van het uitzendbureau en de kansen die zij voor jou zien in de toekomst tellen mee. 

Je financieel adviseur kan de Perspectiefverklaring in combinatie met een werkgeversverklaring vervolgens gebruiken om een hypotheek voor je aan te vragen. 

Een hypotheek aanvragen zonder vast contract kan!

Je ziet, er zijn mogelijkheden om zonder vast contract een hypotheek af te sluiten op een verantwoorde manier en met NHG-garantie. Je financieel adviseur of hypotheekadviseur vertelt je er graag meer over!


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 26-01-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.