Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 075-6403325
  • info@direct-office.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

Welke kosten zijn aftrekbaar voor zzp'ers?

Ontdek de belangrijkste aftrekposten voor zzp'ers om te profiteren van aftrekbare kosten.

Bepaalde kosten zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting en andere kosten niet. Wij benoemen de belangrijkste aftrekposten voor zzp’ers waar je mogelijk recht op hebt.

Van sommige kosten is het onduidelijk of je ze af kunt trekken van de belasting. Andere kosten zijn juist duidelijk privékosten, maar laat geen aftrekbare kosten liggen. Belasting betalen kom je niet onderuit, maar dan betaal je het liefst wel zo weinig mogelijk.

Het kopen van een laptop, telefoon en tablet

Zzp’ers kunnen een voor hun werk benodigde laptop, telefoon of tablet kopen ten laste van de winst. Het voordeel is tweeledig. Je krijgt de btw over je aankoop terug, en het drukt de winst ook nog. Je hebt dus een voordeel doordat je geen 21% btw betaalt en het bedrag exclusief btw kun je ook nog eens ruim 40% of meer voordeel op pakken. Investeer je in 2024 minimaal 2.801 euro? Het voordeel valt dan nog gunstiger uit. Onder voorwaarden heb je ook nog recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

Hoe zit het met de telefoon- en internetkosten?

Zzp’ers die vanuit huis werken kunnen niet de volledige kosten voor internet- en telefoniegebruik aftrekken van de belasting. Een deel van de privé rekening zakelijk opvoeren is te verdedigen. Dit geldt als er geen splitsing is tussen privé en zakelijk gebruik van de faciliteiten. Is er wel een splitsing? Dan zijn de zakelijke kosten uiteraard aftrekbaar van het inkomen.

Ook studiekosten zijn aftrekbaar

Als ondernemer is het belangrijk om je te blijven ontwikkelen. Het volgen van opleidingen en trainingen is voor veel beroepsgroepen noodzakelijk. Logisch dat je de gemaakte kosten van de winst af kunt trekken. De studie of training moet wel duidelijke raakvlakken hebben met jouw vakgebied. De Belastingdienst maakt bijvoorbeeld wel onderscheid tussen een opleiding en de kosten die daar maar deels mee te maken hebben. Als jij ervoor kiest om een overnachting in de buurt te boeken, dan is het nog maar de vraag of de fiscus deze kosten ook als zakelijk ziet. Hetzelfde kun je zeggen over de lunch en het diner. Als het onderdeel uitmaakt van de kosten van de training, gaat het je waarschijnlijk wel lukken om de kosten volledig af te trekken.

Zakelijk gebruik van de eigen woning

Dit is een van de lastigste onderdelen. Werkruimte thuis is namelijk lang niet altijd aftrekbaar. Een voorwaarde is een eigen ingang en eigen gedeelte met sanitair. Een kantoor aan huis met een eigen voordeur en toilet voldoet aan de voorwaarden. Een zolderkamer dus niet. Wil je weten of je iets kunt met het zakelijk gebruik van de eigen woning of de huurwoning? Gebruik hiervoor de rekenhulp van de Belastingdienst.

De auto – zakelijk of privé?

Je kunt kiezen! Je houdt de auto privé en de zakelijk gereden kilometers voer je in jouw zakelijke administratie op of de auto wordt zakelijk. In het laatste geval gaan de kosten ten laste van de winst. Je krijgt wel weer een bijtelling voor privégebruik, tenminste als je meer dan 500 kilometer per jaar privé in de auto rijdt.

Bespreek met jouw accountant of boekhouder hoe je fiscaal tot het beste resultaat komt. Voorkom dat je te veel betaalt aan de Belastingdienst.


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 07-03-2024. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.